Inspiration

Man kan aldrig få för lite kunskap och inspiration! Så här kan du använda de fina köttdetaljerna från oss.

Filé, entrecote, ryggbiff: Fräs hel i panna med vitlök, örter och flingsalt, sen skjuts in i ugnen (använd köttermometer). Servera men en gräddig murkelsås gjord med kärlek!

Högrev: Av högreven gör du den mustigaste boeuf bourguigon, servera klassiskt med svensk kokt potatis och ett glas gott rött! Eller varför inte göra en äkta chili con carne?

Rostbiff: stek i ugn och servera med en härlig potatisgratäng.

Innanlår: av innanlår gör man lövbiff som kan serveras med persiljesmör och gröna svenska ärtor eller tillaga grillspett och lägg på grillen en skön sommar kväll med färska spröda primörer direkt från trädgårdslandet.

Fransyskan: Bjud hem vännerna på en härlig söndagsstek. Låt middagen avnjutas av en klassisk slottsstek med gräddsås, potatis och vinbärsgelé. Häll en vällagrad öl i glaset och avnjut!

Ytterlår: låt grytan göra jobbet medan du gör annat eller låt oxrouladerna från denna detalj puttra en timme på spisen.

Rulle: en långkoksklassiker – salta biten med färskriven pepparrot – enkel att tillaga och buljongen sparar du till soppan, inget till spillo!

Bog/märgpipa: nu kan du använda buljongen från tillagningen från rullen till en mustig köttsoppa gjord på bog. Bog passar också till långkok som kalops och pepparrotskött. Viste du att bog heter märgpipa när man styckar den med benet kvar från frambenet?

Några tips om kött

Att skiva kött: Muskelfibrerna i ett köttstycke går på snedden, skiva därför alltid köttet tvärs över fibrerna, annars riskerar man ett segt resultat. Tänk på att fibrerna kan byta riktning i ett och samma köttstycke så var uppmärksam.

Ryggbiffen: Ryggbiffen kallas även ytterfilé. Det är en av djurets ädlaste detaljer. Eftersom denna detalj är mager har vi har valt att behålla kappan på vid styckning. Vid tillagning måste man därför tänka på att skära upp senan i kappan om den ska helstekas så inte köttbiten drar ihop sig. Fettkappan skärs bort och läggs på sidan på tallriken efter en utmärkt smakupplevelse av djurets egen smakhöjare - fettet! Om man vill skiva ryggbiffen bör de väga minst 200 gr per skiva eftersom de krymper ca 50 gr efter tillagning.

Råvaror: Välj alltid råvaror med omsorg – det förhöjer smakupplevelsen!